Inductie kookplaten

Waarom maken de pannen op de inductiekookplaat een vreemd geluid?

De inductiestromen veroorzaken trillingen in de panbodem. Soms veroorzaakt door vocht tussen de pan en de bodem. Je hoort dit bijvoorbeeld aan een brommend of hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon. Dit is de normale werking van de kookplaat. Het geluid verdwijnt als je de pan van de kookzone haalt. 


Hoe nu verder? 

Probeer andere pannen van bijvoorbeeld gietijzer of aluminium die geschikt zijn voor inductie. 


Aluminium pannen 

Aluminium pannen maken minder geluid en ze zijn lager in prijs. Bij deze pannen hangt het vermogen sterk af van de diameter van de panbodem en de kookzone. 


Gietijzeren pannen 

Pannen van gietijzer zorgen voor een gelijkmatige warmteverdeling en maken geen tot weinig geluid. Deze pannen zijn hoger in prijs. 


Meer informatie


Open artikel

Waarom veroorzaakt mijn apparaat kortsluiting?

Is je apparaat nieuw en ontstaat de kortsluiting bij het eerste gebruik? Dan is de aansluiting fout, neem contact op met de installateur om de aansluiting te controleren.


Één van de oorzaken kan een dubbele aardlekschakelaar op de kookgroep in de meterkast zijn. Dit is te herkennen aan meerdere (oranje) Testknopjes op de kookgroep zoals in onderstaande afbeeldingen. Dit is van toepassing op apparaten die op meerdere fasen aangesloten zijn zoals een kookplaat of fornuis.Gebruik je het apparaat al langere tijd, dan heeft het toestel een technisch probleem.

  

Controleer het volgende:  

 • Is er een schakelaar om of zijn er stoppen doorgeslagen in de meterkast?
 • Zijn er meerdere apparaten met een hoog stroomverbruik aangesloten op dezelfde groep? Sluit dan je apparaat aan op een andere groep.  
 • Wanneer wordt de kortsluiting veroorzaakt? Denk aan:
  • Bij het gebruiken van een bepaalde kookzone.
  • Bij het gebruiken van de magnetronfunctie.
  • Bij het gebruiken van de grillfunctie.


Hoe los je dit probleem op?
Maak een afspraak met een ETNA monteur en omschrijf wat je hebt gecontroleerd.

Meer informatie


Open artikel

Waarom maakt mijn inductiekookplaat geluid?

Inductiekookplaten maken de volgende geluiden tijdens het koken:

 • Een zacht getik tijdens de aansturing van de spoelen.
 • Gefluit of gezoem. Dit is het magnetische veld tussen panbodem en kookplaat.
 • Het geluid van de interne koelventilator.

Kookplaten maken ook nog wat geluid als je de kookplaat niet gebruikt, bijvoorbeeld:

 • De koelventilator: na het gebruik draait de koelventilator nog even door totdat de elektronica in de kookplaat voldoende is afgekoeld.
 • Automatische Pandetectie: heeft je kookplaat deze functie, dan tikt de kookplaat als er nog een pan op staat. Zet de inductiekookplaat uit (dus niet alleen de kookzone) of haal de pan van de kookplaat.


Hoor je één van deze geluiden? Dan werkt je kookplaat goed. Hoor je een ander geluid? Neem dan contact op met onze klantenservice.


Open artikel

Wat doe ik als de kookzones van mijn inductiekookplaat aan- en uitgaan?

Veel inductiekookplaten hebben de eigenschap dat de kookplaat niet constant verwarmt. Dit is de normale werking van het toestel en geen storing in je kookplaat.


Ervaar je het aan- en uitgaan bij het gebruik van één kookzone? Dan herken je dat aan de volgende kenmerken:

 • Een inductiekookplaat regelt bij de lagere kookstanden (meestal de standen van 1 tot en met 7) het vermogen door kortstondig de zone in en uit te schakelen. 
 • Bij lichte pannen en weinig inhoud zie je dit doordat bijvoorbeeld het water opborrelt en het net lijkt alsof het niet aan de kook blijft.
 • Je hoort het geluid van tikken of zoemen in de pan.
 • Het maakt niet uit of je met één of meerdere pannen tegelijk kookt, het is afhankelijk van de kookstand.


Ervaar je het tijdens het gebruik van twee of drie kookzones? Dat is het pendelen of pulseren van het vermogen tussen de kookzones. Het pendelen voorkomt overbelasting op een fase.


Hoe nu verder?

 • Gebruik pannen met een dikke, zware bodem van bijvoorbeeld gietijzer. De bodem houdt de warmte beter vast zodat de temperatuur in de pan constanter blijft. Deze pannen maken ook minder geluid.
 • Gebruik een zone met kleinere diameter.

Open artikel

Wat betekent de foutcode van mijn inductiekookplaat?

Voordat je verder gaat

 • Je inductiekookplaat laat een foutcode zien bij een technisch probleem. Wat deze foutcode betekent verschilt per type kookplaat.
 • Een kookplaat geeft foutcode met een letter + een getal, bijvoorbeeld: E1 of F1.

Hoe los je dit probleem op?


Probeer eens een reset, na een reset doet je kookplaat een zelftest waardoor mogelijke fouten worden hersteld. Lees in dit artikel hoe je kunt resetten.


Lees in de ETNA handleiding of het document Foutcodes van je apparaat wat de foutcode betekent. Vul je foutcode en modelnummer in de zoekbalk in en vind je storing in de kennisbank.

Staat de code niet in de handleiding of bij de documentatie of kun je het zelf niet oplossen? Maak dan een afspraak met een ETNA monteur.

Goed om te weten

 • Letter 'U' met een streepje eronder
  Ziet u een symbool van een 'U' met daaronder een streepje? Dat is de pandetectie.  Knippert dit symbooltje bij een ingeschakelde kookzone? Dan staat er geen of een te kleine pan op de kookzone.

 • 'Hi' of 'Lo' melding
  Geeft je kookplaat de melding 'Hi' of 'Lo'? Dat heeft te maken met de instelling van de vermogensbegrenzer. Bekijk deze video om de vermogensbegrenzing in te stellen of volg de instructies in de ETNA handleiding.
  Meer informatie over de vermogensbegrenzer leest u in het artikel: Waarom kan ik niet alle kookzones tegelijk op de hoogste stand zetten?

 • Letter 'L'
  Geeft de kookplaat 'L' aan op het display? Dat staat voor “lock”, dit is geen foutcode maar een gebruikersmelding. Het kinderslot of de toetsvergrendeling is dan ingeschakeld. Lees in dit artikel hoe je het kinderslot van de kookplaat uitzet.

Open artikel

Waarom werkt de bediening van mijn inductiekookplaat niet?

Hoe los je dit probleem op?

Controleer het kinderslot
Brandt het rode lampje naast het icoontje van een sleutel? Dan is het kinderslot van je kookplaat geactiveerd. Haal de kookplaat van het kinderslot.

Controleer op een foutcode
Bij een storing zie je een foutcode op het display van de kookplaat. Lees in de ETNA handleiding wat de foutcode betekent en hoe je deze oplost.

Controleer of je de toetsen goed raakt
Raak de toetsen van de kookplaat met je hele vingertop. Bij te lichte of korte druk registreert de kookplaat je vingers niet. Werkt de bediening van je inductiekookplaat nog steeds niet?

 1. Haal de kookplaat 1 minuut van de stroom.
 2. Heeft dit het probleem niet opgelost? Maak een afspraak met een ETNA monteur.

Open artikel

Waarom worden de kookzones van mijn kookplaat niet even warm?

Voordat je verder gaat
Bij een inductiekookplaat wordt de warmte in de panbodem gemaakt. De grootte en het materiaal van de panbodem bepalen hoe efficiënt de warmte wordt opgewekt. Het beste resultaat bereik je door een pan te nemen met dezelfde diameter als de kookzone.

Hoe los ik dit probleem op?
Worden de kookzones van je kookplaat niet allemaal even warm? Dan ligt dit vaak aan de instellingen of aan het verschil tussen de zones. Lees in de ETNA handleiding of de kookzones gelijk zijn aan elkaar.
Stel de temperatuur en het vermogen van je kookplaat opnieuw in. Lees in de ETNA handleiding hoe je dat doet.

Hoe nu verder?
Kom  er niet uit? Maak een afspraak met een ETNA monteur.

Meer informatie


Open artikel

Waarom werkt een kookzone niet meer?

Werkt een deel van je kookplaat niet meer, maar werkt de rest wel? Dan heeft je kookplaat een technische storing of is er een probleem met de elektrische aansluiting.

Voordat je verder gaat
Stopt een zone ineens en hoor je een piepje? Dan is de ingestelde tijd verstreken. Lees in de ETNA handleiding hoe je dit oplost.

Hoe los ik dit probleem op?


Open artikel

Waarom reageren mijn pannen niet of niet goed op de inductiekookplaat?

Als de kookplaat na het instellen van het kookvermogen geen (ijzerhoudende) pan detecteert, blijft het display knipperen. De kookzone blijft koud. 


De kookzone schakelt automatisch uit als er binnen één minuut geen pan is geplaatst. 


Hoe nu verder?

Dat je pannen niet of niet goed reageren op de inductiekookplaat kan de volgende oorzaken hebben: 


Je gebruikt een pan met weinig ijzer

Controleer of je de juiste pannen gebruikt. 


De kookzone is groter dan de diameter van de panbodem en herkent de pan hierdoor niet.

 • Controleer of je de juiste pannen gebruikt op de juiste zones.
 • Probeer een pan met een grotere bodemdiameter en controleer of de inductie zone functioneert.

Open artikel

Wat doe ik als de glasplaat van mijn kookplaat is gebarsten of beschadigd?

Glasplaat is gebarsten 

Is de glasplaat van je inductie-, keramische-, gaskookplaat of gasfornuis gebroken? Neem dan contact met ons op om de kosten voor een nieuwe glasplaat te bespreken. De kosten voor het vervangen van een glasplaat zijn verschillend. Controleer daarnaast bij je verzekering of deze kosten onder je dekking vallen. 


Let op: een gebroken glasplaat kun je niet meer gebruiken. 


Glasplaat is beschadigd 

Is je glasplaat beschadigd? Mogelijk is je kookplaat vuil en is dit op te lossen door je kookplaat schoon te maken. In het artikel "Hoe maak ik vlekken op het glas van mijn kookplaat schoon?" vind je een uitleg en een filmpje over het schoonmaken van verschillende vlekken op je kookplaat. 


Kleine krasjes of gebruikerssporen voorkom je bijna niet. Deze oppervlakkige beschadigingen kunnen geen kwaad. 


Meer informatie 


Open artikel